Zablude o roditeljstvu

Ako vam se učini da svaka odluka koju donesete kao roditelj, od toga da dozvolite deci da jedu slatkiše do toga da ih podmitite da odu na spavanje, ima oreol krivice, opustite se, verovatno se potpali pod uticaj zabluda o roditeljstvu. Strah od roditeljske odgovornosti je najčešći razlog prihvatanja najučestalijih zabluda o roditeljstvu, kako nas uveravaju psiholozi. Želimo da uradimo ono što je dobro za decu, ali nas strah ili osećanje krivice ponekad dovedu do toga da sumnjamo u svoje odluke.

Pre nego što odete u neku krajnost, bilo da odlučite da se zvanično ili nezvanično takmičite za nagradu „Roditelj godine“ ili očajavate nad svojim roditeljskim veštinama, upoznajte se sa najčešćim zabludama o roditeljstvu koje su mučile brojne roditelje i pre vas.

1.Roditelji uvek moraju da budu smireni i kontrolišu svoja osećanja
Bez obzira na to koliko ste strpljiva i smirena osoba, pre ili kasnije ćete se naći u situaciji da prosto više nemate živaca i eksplodirate. Važno je da prihvatite da to nije smak sveta, istina je da najviše pažnje i ljubavi treba da imamo prema porodici i da stres sa posla ne treba donositi kući, ali još važnije je kako se ponašate nakon toga. Čim se smirite, udahnite duboko, zagrlite svoje mališane i izvinite im se. U redu je da deca vide da čak i mama ponekad pogreši, sve dok im pokažete da ste stvarno pogrešili i da to nije poželjno ponašanje.

2.Podmićivanje je loše
Podmićivanje je samo po sebi reč sa negativnim značenjem, ali dobra vest za mame je da je ponekad sasvim u redu da koristite slatkiše ili neku drugu vrstu nagrade radi postizanja ciljeva u dečjim navikama. Na primer, sasvim je u redu da nagradite dete zato što je naučilo da koristi nošu. Budite oprezni samo da ne upadnete u zamku da svaka stvar koju deca učine bude povod za neku nagradu jer će željeno ponašanje u tom slučaju nestati čim nestanu nagrade.
3.Nikada ne smete da se svađate pred decom
Svađa je zdrav i neizbežan deo odnosa između dvoje ljudi koji se vole. Sve dok svađa nije takva da fizički ili emocionalno povređuje jednog partnera ili se odnosi na vaspitanje deteta nije neophodno da štitite dete od svakog malog neslaganja sa partnerom. Bitno je da vaša deca vide da vi i vaš partner rešavate neslaganja i da se rasprave završavaju tako što ste našli zajedničko rešenje. Deca će tako razumeti da se mama i tata vole iako se ne slažu uvek u svemu, a naučiće i važnu životnu lekciju o rešavanju konflikta među ljudima. Saznajte više o tome kako da se konstruktivno svađate

4.Kada postanete roditelj više nemate vremena za sebe
Bez obzira na to koliko vi volite da budete mama i koliko vas ta uloga ispunjava i pored svih obaveza, majčinstvo ne mora da bude odricanje. Dok god ste svojoj deci obezbedili hranu, vodu, udoban dom, sigurnost i ljubav, sasvim je u redu da se pozabavite i stvarima koje nisu direktno vezane za roditeljstvo, bilo da je u pitanju hobi, odlazak u pozorište ili kafa sa drugaricama
5.Svu decu treba da tretirate na isti način
Svako dete je priča za sebe i drugačija mala osoba. Koliko god da pokušavate da budete isti prema svakom detetu, deci je potrebno pristupati na različite načine, važno je samo da ste prema svakome fer. Sasvim je normalno da najstarijem detetu date određene privilegije, kao na primer, mogućnost da ostane napolju duže, ili da najmlađem detetu prvom pomognete u nekom zadatku, sve dok im pružite i objašnjenje zašto ste tako postupili. Rivalstvo među decom je sasvim očekivano ponašanje i ne treba da ga suzbijate po svaku cenu, ali naučite da izbegavate ponašanje koje dovodi do rivalstva

Zapamtite da vaš posao kao roditelja nije da budete savršeni, samo dovoljno dobar roditelj. Sigurno ne postoji takav pristup roditeljstvu koji će vas uveriti da ste u uvek pravu i da nikada nemate osećaj krivice, ali nadamo se da smo opovrgavanjem ovih zabluda doprineli vašem većem samopouzdanju kao mame i tate.