, ,

Kako odabrati ime za bebu?

mama sa bebom

Odabir imena za bebu može biti veoma uzudljiv i lep zadatak budućim roditeljima, ali je ujedno i vrlo zahtevan i odgovoran. Izborom imena za bebu, roditelji ne trebaju zaboraviti da je to nešto što će bebu pratiti tokom celog života.

“Birajte imena za bebe tako kao da će se jednog dana neka ulica zvati po njima”

Duško Radović
Happy family with newborn baby

U nastavku teksta saznajte kako izabrati ime za dete na jednostavan način, kao i o čemu brinuti pri izboru imena za dečake ili devojčice.

Prilikom odabira imena bebe treba voditi računa o nekoliko stvari

Stari Latini su govorili da je ime predznak, pa ne čudi što veliki broj roditelja veruje da ime deteta određuje njihovu sudbinu, shodno tome odabir imena se smatra veoma ozbiljnim poslom.

Zvučnost i originalnost imena za bebe, kao i slaganje sa prezimenom je jedna od važnijih stvari koju treba da uzeti u obzir.

Ukoliko imate nekoliko favorita i teško vam je da se odlučite za jedno ime, pokušajte da više puta izgovorite ime za devojčicu ili dečaka naglas, Vrlo je verovatno da ćete vam zvučnost imena pomoći da donesete pravu odluku.

Veoma je važno kako se ime bebe slaže sa prezimenom. Ukoliko imate dugačko prezime, bolje je da ime bebe bude kraće, kako bi se napravio sklad.

Kada su neobična imena za bebe u pitanju, podržavamo kreativnost i originalnost, jer je to nešto što će vašeg mališana nesumnjivo odvajati od drugih. Ali, budite oprezni sa tim, jer treba imati meru. Ne treba po svaku cenu biti drugačiji od drugih i izmišljati neka dečija imena koja će vas u momentu oduševiti, jer se kasnije možete pokajati.

Kada birate ime za dete, značenje imena bi trebalo da igra ulogu pri samom izboru. Svako ime ima svoje značenje, a često su neka imena izvedena iz drugih, koja imaju identično značenje.

Istražite šta koje ime znači, jer to može da bude jedan od ključnih faktora, a značenje srpskih imena može biti veoma široko.

stomak trudnice

Napravite svoju lista imena za bebe

Ukoliko nemate ideju kako biste želeli da se zove vaša beba, možete pogledati spiskove imena za devojčice i dečake na brojnim internet stranicama. Ako pak, imate neke želje, čim saznate pol deteta, zapišite na papir sva imena za bebe koja vam se dopadaju, a pored svakog navedite i zašto. Vremenom ćete neka imena izbrisati sa spiska, a najlepša će ostati na samom vrhu.

Nije redak slučaj ni da se stigne do samog porođaja, a da roditelji još uvek nisu doneli konačnu odluku o imenu deteta. Prvi susret sa bebom je vrlo emotivan, i roditelji dobiju ideju za ime bebe kada je vide, ili promene ono koje su pripremili mnogo ranije.

Arhaična, tradicionalna ili moderna imena za bebe?

Trendovi u odabiru imena se menjaju i deo su mode. Arhaična imena za bebe postaju sve popularnija, pa sve češće čujemo imena Adam, Jakov, Avram, Gavrilo. Neke mame i tate se i dalje odlučuju za tradicionalna imena Darinka, Đurđa, Duška…

Roditelji se često odlučuju da bebi daju neko porodično ime, svojih očeva, majki, baka i deka. Imena se prenose sa kolena na koleno, pa deca sve češće nose neko porodično ime koje se dugo godina čuva u porodici.

Konsultujte se sa okolinom, ali odluku donesite sa partnerom …

Savete okoline je svakako dobro slušati, ali kada je biranje imena za bebe u pitanju, to radite isključivo sami, u dogovoru sa partnerom.

Ako ste se odlučili koje ćete ime da date detetu, ne morate o tome da pričate sa drugim ljudima. Njihov doživljaj može biti poptuno drugačiji od vašeg, i vrlo je verovatno da vam se neće svideti njihovi komentari i asocijacije na ime za bebu koje se vama dopada.

Biranje imena za decu jeste odgovoran posao, ali je i veoma zabavan i zanimljiv. Ovaj zadatak nema netačno rešenje. Koje god ime da odaberete, budite sigurni da će vam uvek biti u srcu, a kada ga izgovorite, osmeh će vam uvek biti na licu.