, ,

DEČIJA SOBA PO FENG SHUI (Feng Šui) NAČELIMA

decija soba

Da bi stvorili pozitivno i bezbedno okruženje za vaše mališane, možete da uradite mnogo stvari, jedna od njih je svakako i korišćenje drevne tehnike Feng Shui (Feng Šui) koja će vam pomoći da usmerite prirodnu energiju u pravom smeru i obezbedite vašem detetu sigurno utočište.

Poremećaj u spavanju deteta jedan je od primarnih pokazatelja da nešto nije u redu. Ukoliko primetite da vaše dete počne da provodi više noći u vašem krevetu umesto u svom, trebalo bi da preduzmete promene u uređenju sobe. Dečija soba se razlikuje od spavaće sobe odraslih i trebala bi biti ispunjena više Jang nego Jin energijom.

Decije sobe bi trebale biti dobro osvetljene. Trebaju se čistiti, i uređivati svakodnevno. I poželjno bi bilo staviti u dečiju sobu neki izvor zvuka.

POLOŽAJ KREVETA U SOBI VAŠEG DETETA

Krevet u dečijoj sobi treba uvek staviti dijagonalno od vrata, dok dete spava stopala bi trebalo da mu budu u pravcu vrata. Krevet treba da bude pozicioniran uza zid kako bi obezbedio stabilnost i podršku. Međutim, izbegavajte postavljanje pored vrata ili ispod prozora. Feng Shui (Feng Šui) stručnjaci savetuju da nameštaj bude svetle boje i zaobljene forme.

BOJA SOBE

Boje u sobi su od vitalnog značaja za psihološko stanje deteta. Lepe, smirujuće pastelne nijanse će uticati najbolje. Izbegavajte intenzivne boje kao što su crvena i magenta i nećete imati problema.

PODELA PROSTORA U DEČIJOJ SOBI

Vrlo često se spavaća soba deteta kombinuje sa prostorom za igru, tako da morate pravilno podeliti prostor. Stvorite najmanje dva različita prostora – jedan za zabavu i jedan za spavanje i razonodu. Dok zona za spavanje mora biti pregledna i opuštajuća, zona za zabavu može da bude šarena i da, malo neuredna…

DEKOR U DEČIJOJ SOBI

Lep tepih čini odličan dodatak dečijoj sobi. Međutim, morate biti veoma oprezni kada birate materijale. Prirodni materijali poput pamuka i vune su na vrhu liste. U spavaćoj sobi deteta, ne bi trebalo da bude nikakvih ogledala na zidovima. Prema Feng Shui pravilima, oni su previše aktivni (Jang). Ogledalo može da poboljša maštu mališana i ne dozvoljava im da noću spavaju. Umesto toga, izaberite lepe porodične fotografije koja će pomoći vašem detetu da se oseća bezbedno. Police za knjige koje su otvorene (bez vrata), imaju loš uticaj. Po Feng Shui (Feng Šui) ne bi ih trebalo kupovati. Ako ste već kupili takve police, poželjno bi bilo ugraditi im vrata, kako bi bile zatvorene.

PROSTOR ZA SKLADIŠTENJE

Gužva u sobi remeti Chi energiju u prostoriji i izaziva probleme sa spavanjem, tako da morate da osmislite deo za skladištenje, kako bi izbegli gužvu u sobi u svakom trenutku. S vremena na vreme sredite odeću i igračke vašeg deteta, barem dva puta godišnje. Najbolje bi bilo svake sezone da uklonite sve stvari koje nisu u upotrebi. Možete neželjene objekte donirati u dobrotvorne svrhe ili baciti ukoliko su oštećene.

ELEKTRIČNI UREĐAJI

Što manje električnih uređaja bi trebalo da se nalaze u prostoriji vašeg deteta. Izdvojiti uređaje, kao što su lampe, satovi, računari i slično najmanje dva metra daleko od kreveta za spavanje.

U Feng Shui- ju osnovni princip je urednost i čistoća prostorije. U svakom momentu odrastanja deteta potrebna je roditeljska pomoć puna razumevanja i strpljenja. Zato dragi roditelji, naoružajte se strpljenjem i posvetite puno pažnje svojoj deci tokom njihovog sazrevanja i odrastanja.