, ,

Značaj i rutina popodnevne dremke prema uzrastu

bebac

Da li imate nedoumice u vezi sa popodnevnom dremkom vaših mališana? Spavanje je za njih veoma važno, jer se na taj način razvijaju i to u velikoj meri utiče na njihovo raspoloženje. Pročitajte kratak vodič za popodnevnu dremku prema uzrastu koji će vam pomoći da napravite bolji raspored spavanja.

Dečji san u toku noću je duži i mnogo čvršći i veoma važan za njihov razvoj. Međutim, čak i ako lepo spavaju noću, to ne znači da popodnevna dremka nije važna. Ali potreba za spavanjem u toku dana se menja kako oni odrastaju i upravo time ćemo se baviti u ovom tekstu.

Kod tek rođenih beba, spavanje može biti veoma nepredvidljivo i neorganizovano. Ako u prvih nekoliko sedmica po rođenju pokušate da uvedete rigorozan raspored za spavanje, velike su šanse da ćete biti frustrirani i da će to uticati loše na vašu povezanost sa bebom. Dakle, u prvim nedeljama potrebno je da budete fokusirani na njihovo budno stanje i da stvorite fleksibilnu rutinu kada otprilike spavaju, kada jedu, a kada se igraju. Stvaranjem tih rutina doći ćete do toga da će oni znati da prepoznaju signal kada je vreme za spavanje.

Novorođenčad: Utvrđivanje rasporeda za dnevni san

Spavanje kod dece zapravo ima razvojnu svrhu. Jutarnja dremka služi da se mentalno okrepe, dok je popodnevna dremka odmor od fizičke aktivnosti. Kod većine naših mališana, njihovi cirkadijalni ritmovi spavanja postaju zreli oko četvrtog  meseca starosti, što znači da pre toga uče veštinu spavanja. Ovo je takođe i prelomna tačka kada je u pitanju san vašeg deteta i, videćete, konzistentniji obrazac između dana i noći. Oko četvrtog meseca, oni bi trebali da spavaju tri-četiri puta na dan i postanu veštiji u popodnevnoj dremci.

Proizvodnja melatonina je viša u određenim delovima dana što olakšava našim mališanima da lakše utonu u san. Jutarnja dremka je obično od 8:30 do 9:00, popodnevna 12:30 do 13:00 i poslednja između 15:00 i 16:00. Takođe, možda će im trebati i četvrta dremka ukoliko su u ovim prethodnim spavali malo. Jednom kada se dremka objedini i za jutarnje i za popodnevno dremanje, onda prelazimo na rutinu „tri čvrste dremke dnevno“. Prva uglavnom traje sat do sat i 15 minuta, druga se kreće od sat i 30 minuta do dva sata, a treća će trajati najviše 30 do 45 minuta.

Kada dete napuni osam -devet meseci, verovatno ćete uočiti da se potpuno odupire trećoj dremki ili ćete i sami shvatiti da poslednja dremka može uticati da teško zaspu uveče ili da se noću ćešće bude. To je znak da je vreme za prelazak na dve dremke dnevno – jutarnja i popodnevna. Jutarnja uglavnom traje oko sat vremena, dok popodnevna može biti sat i po do dva sata. U tom slučaju, ovo regularno vreme za spavanje će biti tri do tri i po sata nakon popodnevne dremke.

Todleri: Kako i kada se prelazi na jednu dremku dnevno?

Sledeći prelazak će biti od dve do jedne dremke dnevo, i to obično od 12:30 do 13:00. Ova tranzicija se može desiti od 13. do 18. meseca. Prosek je 15. mesec i uočićete jedan od ova dva scenarija. Prvo je da se obe dremke počinju skraćivati. Dokle god to ne utiče na odlazak u krevet i spavanje tokom noći, svakako zadržite jutarnje i popodnevno dremanje. Kada počne da utiče na vreme spavanje, znači da je vreme za jednu dremku dnevno.

Drugi scenario može biti takav da će vaše dete početi da se bori ili da odbija jednu od te dve dremke dnevno i da se to ponavlja već nekoliko nedelja. Kada se to dogodi, polako kreće prelazak na jednu dremku. Ova tranzicija može potrajati malo, jer postepeno pomeramo njihove ritmove spavanja. Najbolje je da pokušate da početak dremke bude oko 10:30 i da ga svaki naredni dan pomerate po 15 minuta dok ne dođete do toga da dremka stratuje između 12:30 i 13:00. Što se dužine dremke tiče, bitno je da ona ne remeti noćni san.

devojcica spava

Predškolci: Kada prestajemo sa dremkom?

Vaša deca će spavati jednom dnevno do neke treće-četvrte godine (kod neke dece ovaj ritual traje do pete godine). Videćete i sami da, što su stariji, njihova popodnevna dremka se smanjuje. Ako uočite da dremka narušava njihov noćni san, verovatno je vreme da prekinete. Ipak, ako se bez dremke osećaju isrpljeno i umorno u toku dana, možete nastaviti sa njom ali da spavaju kraće u toku dana. Ukoliko vidite da su i bez dremke odmorni, puni elana i energije, znajte da više nisu tako mali. Mada, i velikima ponekad odgovara da malo odremaju u toku dana. 🙂

U toku svih tranzicija dečje popodnevne dremke, važno je da zapamtite da je doslednost ključna. Obratite pažnju na znakove koje oni daju kada im se spava i nastojte da se dremka odvija u optimalnom vremenu kada je melatonin najviši i oni će se lagano kretati kroz sve navedene faze.

Izvor: MamaMe.rs