, ,

PRIPREMITE SE ZA BEBU I POROĐAJ NA NAJBOLJI NAČIN

Čekamo bebu

Da li postoji najbolji način pripreme za porođaj? Možda da, a možda i ne. Ipak, sigurno je da će pripremljena trudnica znati da prepozna određene faze porođaja i koliko određena faza traži njeno aktivno učešće.

Prva velika stvar koju majka čini za svoje dete,  jeste psihofizička priprema za porođaj.

Žene kažu da je porođaj najnaporniji, ali i najsrećniji dan u njihovim životima. Zbog neizvesnosti šta ih čeka u porođajnoj sali, žene su često uplašene i zabrinute. Iz tog razloga, mnoge trudnice pohađaju školu kako bi se što bolje pripremile za porođaj.

Psihofizička priprema trudnica ne omogućuje porođaj bez straha, ali osigurava pripremu za porođaj bez straha. Osnovni cilj psihofizičke pripreme je da porodilja nauči da prepozna određene faze porođaja i koliko racionalno koristi snagu i da uspostavi saradnju sa lekarom i babicom koji vode porođaj. Priprema se odvija kroz fizičke vežbe i časove o normalnoj fiziologiji trudnoće i porođaja. Uz saglasnost ginekologa trudnica vežbe započinje od dvadeset osme nedelje trudnoće.

Ishrana mora biti kvalitetna i raznovrsna gde su uključeni meso, mleko i mlečni proizvodi. Isto važi i za tečnost, uzimanje dovoljne količine vode je bitno, ali po malo da ne bi izazvala mučninu i povraćanje. Istina je da se tokom trudnoće jede za dvoje, ali ne dva puta više nego dva puta odgovornije te je zdrava ishrana obaveza buduće majke kao prvi korak ka zdravom detetu. Treba jesti češce i po manje što znači da je najbolje imati pet manjih obroka. Ne preporučuje se porast telesne težine više od 12-14 kg.

trudnica se priprema za porođaj

Održavanje lične higijene se podrazumeva, treba se tuširati svakog dana, prati intimne delove pre spavanja i nakon velike nužde. Telo treba mazati blagim i hranjivim kremama kako bi sprečili nastanak strija. Kosu takođe treba prati blažim preparatima.

Tokom noći najbolje je spavati minimum osam sati, a u toku dana potreban je popodnevni odmor bar sat vremena. Treba imati na umu da je odmor za trudnice ležanje, a ne sedenje. Preporučuju se lagane šetnje i duži boravak na svežem vazduhu. Treba biti umeren u svemu i izbegavati sve što može dovesti do povreda i padova.

Lekovi se nikada ne uzimaju na svoju ruku već u dogovoru sa lekarom i ginekologom i nikakvo rendgensko snimanje nije dozvoljeno.

Preporučuje se odlazak kod stomatologa jer može doći do kvarenja zuba tokom trudnoće.

Najčešći problemi koji se javljaju u trudnoći su malokrvnost, urinarne infekcije, povišen krvni pritisak i trudnički šećer.

Trudnica na pripremama može naučiti da prepozna znake početka porođaja, kad je vreme da se krene u porodilište, da prepozna kontrakcije, šta znači kada pukne vodenjak, kako da reaguje ako je plodova voda zelena, da se ne uplaši kada vidi sluzavi čep na svom vešu, da se odmah javi lekaru ukoliko se javi krvavljenje, da nauči da prepozna kritične situacije… kao i šta je čeka kad se vrate kući sa bebom.

Ako vodenjak pukne kod kuće bez panike, treba sačekati dvadesetak minuta da prvi mlaz iscuri, nakon toga se istuširati i tek onda krenuti u porodilište. Ukoliko se pojavi sukrvica ili krv kao i ritmički bolovi sa pauzama u predelu stomaka i donjih leđa, to su takođe sigurni znaci da je porođaj počeo i da se treba javiti lekaru u porodilištu.

Kada dođe momenat da se krene u porodilište, torba sa stvarima treba da je već spremna.

priprema za porodiliste

Spisak stvari koje treba poneti u porodilište:

  • Dokumentacija (krvna grupa, overena zdravstvena knjižica, uput za porodilište iz doma zdravlja, lična karta, izvod iz matične knjige venčanih ili rođenih ukoliko porodilja nije venčana, uput za bolničko lečenje, HbsAg, bris grla i nosa, urinokultura i koprokultura,vaginalni i cervikalni bris, sva dokumentacija od ginekologa u vezi sa trudnoćom, za CARSKI REZ vreme krvarenja i koagulacije, PTT, urea, kreatinin, mokraćna kiselina, ŠUK (do 7 dana star)
  • Pribor za ličnu higijenu (čaša, 1 veliki i 2 manja peškira, češalj, papuče, sapun, pasta i četkica za zube, wc papir, spavaćice, 2-3 pakovanja pamučnih mrežastih uložaka, mrežaste gaćice za jednokratnu upotrebu – 10 komada,  3 podloge za porodilje)
  • Malo pakovanje jednokratnih pelena za 3-5 kg
  • Od hrane sok, voda i suvi keks

Spisak stvari je samo okviran, količina i vrsta stvari zavisi od toga da li će porođaj biti vaginalni ili carski rez, te koliko ćete ostati u bolnici nakon toga. Takođe u pojedinim porodilištima neke od navedenih staviki nisu potrebne. 

priprema za porođaj

U školi ,,Čarolija”  babice sprovode trudnice kroz sve četiri faze porođaja i uče ih kako pravilno da se napinju i dišu tokom porođaja kako bi on protekao što lakše. Ovo je vrlo bitno kao psihološka potpora za porodilju jer se time smanjuje strah od nepoznatog i one spremne dočekuju sam čin porođaja. Trudnica će znati šta je očekuje od prijema do samog porođaja. Prolazi se i kroz porođajnu pripremu, karlične mere, pritisak, klizma, šta se dešava kada uđu u porođajnu salu, od stimulacije, pucanja vodenjaka do samog porođaja. Nakon dolaska kući, porodilju i bebu posećuje patronažna sestra, a porodilje se uče kako i same da se snađu. Pružaju se jasne smernice i uputstva za zdravu trudnoću i porođaj, razvoj privrženosti između deteta i roditelja, podršku dojenju, higijenu i negu novorođenčeta, kao i psihofizičku pripremu trudnica za porođaj. Tim je sastavljen od licenciranih predavača i relevantnih stručnjaka iz različitih oblasti od značaja za svaku od pomenutih tema. Predavači su eminentni stručnjaci sa iskustvom u pripremi trudnica za porođaj. Učenje teorije bez njene primene u stvarnosti predstavlja uzaludan trud. Škola ,,Čarolija” trudnicama omogućava da za kratko vreme steknu znanja i praktične veštine koje će im pomoći da uživaju u roditeljstvu.

Pored škola za trudnice, od velikog značaja su i sajmovi za trudnice na kojima se možete dobiti korisne informacije u vezi sa roditeljstvom.

Nevenka Stojanović, babica
Škola roditeljstva ,,Čarolija”