, , ,

Stomatološki problemi u trudnoći

Trudnoća utiče na svaki aspekt života žene, uključujući i oralno zdravlje. Možete misliti da je vaše oralno zdravlje još jedna stvar zbog koje treba brinuti, ali briga o oralnoj higijeni, higijeni usta i zuba je važna za vašu trudnoću.

Šta najviše brine trudnice po pitanju oralnog zdravlja?

Plak, zubni karijes i parodontna bolest

Zubni plak je bezbojna lepljiva masa (biofilm) koja se stvara u usnoj duplji na zubima, desnima, zubnim protezama, mostovima i drugim protetskim nadoknadama. Uzročnik je velikog broja oboljenja zubnog aparata i okolnih struktura. Izgleda kao sluzava skvama na površini zuba koja se teško skida, može se ukloniti mehaničkim čišćenjem, bezbojan je, prostim okom nevidljiv, ali bojenjem uočljiv.

Kontrola zubnih naslaga (plaka) i redukcija kariogenih bakterija prvi je i najvažniji nivo u prevenciji bolesti plaka, a pravilna i potpuna oralna higijena je najdostupnije, najdelotvornije i najjeftinije sredstvo za postizanje tog cilja.

Zubni karijes je hronična, kompleksna bakterijska infekcija koja rezultuje miligramskim gubicima minerala iz zuba koji je zahvaćen infekcijom. Usprkos višestrukoj prirodi ove infekcije, glavni faktori su bakterije i prehrambene navike koje osiguravaju da se bolest razvije i prepozna.

Karijes se danas smatra infektivnom bolešću. Uzročnici su bakterije koje ne postoje u ustima, dok nema zuba. Nicanjem prvih zuba stvaraju se uslovi za razvoj bakterija, koje najčešće prenosi majka, jer je ona i najviše u kontaktu sa svojim detetom. Upravo zbog toga je veoma važno da se buduća mama podvrgne kontroli još pre rođenja deteta, kako bi se kod nje utvrdila eventualna prisutnost bakterija. Istovremeno će biti zaštićeno i novorođenče, jer se tako značajno smanjuje opasnost od prenosa izazivača karijesa koji mogu ugroziti već prve mlečne zube.

Često možemo čuti da je zbog trudnoće i gubitka kalcijuma, kvalitet zuba značajno opao, što je velika zabluda i neistina. Osnovni razlog su loša oralna higijena, povećana kiselost pljuvačke usled čestih povraćanja, promena načina ishrane i retke posete stomatologu. Dakle, savet je redovna kontrola kod stomatologa na svakih dva do tri meseca.  

Dentalna higijena u trudnoci

Gingivitis u trudnoći (zapaljenje desni).

Većina žena će primetiti promene na svojim desnima u toku trudnoće. Neke žene primećuju da njihove desni izgledaju crvenije i da krvare u toku pranja dok drugim ženama desni otiču i krvare. Ove promene predstavljaju zapaljenje desni u trudnoći ili takozvanu parodontozu. One mogu početi već od drugog meseca trudnoće. Ovo zapaljenje ulazi u svoj najteži stadijum u osmom mesecu trudnoće a potom polako nestaje po rođenju deteta.

Zapaljenje desni u trudnoći se česće manifestuje u prednjem delu usta. Simptomi su isti kao i kod standardnog zapaljenja ali se neki uzroci razlikuju. Povećan nivo hormona može biti delom uzrok zapaljenja desni u trudnoći. Tokom trudnoće nivo progesterona u telu može biti 10 x veći od normalnog. Ovo moze da ubrza razvoj i rast nekih bakterija koje uzrokuju zapaljenje desni. Takođe, vaš imuni sistem moze da radi drugačije tokom trudnoće. Ovo bi moglo da promeni način reagovanja vašeg tela na bakterije koje izazivaju zapaljenje desni.

Da bi umanjili efekte zapaljenja desni u trudnoći vodite svakodnevno brigu o svojoj oralnoj higijeni:
• perite zube dva puta dnevno u trajanju od najmanje dva minuta
• svakodnevno čistite svoje zube koncem za čisćenje
• korišćenjem antibakterijskih sredstava za ispiranje usta takođe možete konstrolisati infekciju desni. Neki stomatolozi preporučuju korišćenje sredstva za ispiranje usta koja ne sadrže alkohol iako jos uvek nije najjasnije da li ona sredstva za ispiranje koja sadrže alkohol imaju loš efekat na trudnoću.

Potrudite se da u toku trudnoće redovno odlazite na preglede kod zubara.

Terapijske mere obuhvataju rutinsko uklanjanje kamenca, dentalnog plaka i drugih naslaga, mehaničku obradu parodontalnog džepa, restauraciju karijesnih lezija plombama…

Poseta stomatologu za vreme trudnoce

Granulom ili tumor u trudnoći

Granulom u trudnoći koji se javlja na desnima nastaje u proseku od 2 %-10 % trudnica. Poznat je i kao piogeni granulom ili tumor u trudnoći. Možda je izraz malo prenaglašen jer on ustvari nije tumor i nije kancerogen on čak nije ni opasan iako izaziva nelagodnost.

Granulom/i u trudnoci razvijaju se u obično u drugom trimestru. Izgledaju kao crveni čvorići smešteni u gornjem delu desni dok se mogu naći i drugim delovima usne duplje. Ove izrasline mogu lako da prokrvare i stvore otvorenu ranu koja posle određenog vremena postaje krasta. Ovi granulomi su često vezani za desni ili sluzokožu membrane malim uzdužnim tkivom .

Pravi uzrok granuloma u trudnoći je nepoznat ali se smatra da je loša oralna higijena primarni faktor. Povrede, hormoni, virusi i malformacije krvnih sudova smatraju se kofaktorima. Žene koje imaju ove izrasline često imaju i zapaljenje desni u poodmaklom stadijumu.
Granulomi u trudnoći obično nestaju po rođenju deteta. Ako israsline ometaju govor ili pak žvakanje moraju biti uklonjene pre rođenja deteta. Zabeleženo je da se skoro polovini žena koje odlaze na zahvat uklanjanja ovih izraslina, one ponovo jave.

Trošenje zuba

Kod žena koje imaju ozbiljne jutarnje mučnine, učestalo povraćanje izaziva trošenje gleđi unutrašnje strane prednjih zuba.Ako često povraćate javite se svojoj zubarskoj ordinaciji za savet kako sprečiti propadanje zubne gleđi.

Suva usta

Mnoge se trudnice žale da su im usta suva. Ovu pojavu mozete sprečiti uzimanjem velikih količina vode i korišćenjem tvrdih bonbona bez šećera ili žvakaće gume radi stimulisanja pljuvačne sekrecije i održavanja vlažnosti usta.

Preterano lučenje pljuvačnih žlezda

Malo manje učestala je pojava preteranog lučenja pljuvačke kod trudnica. Ovo se stanje javlja u ranijim stadijumu trudnoće i nestaje do kraja prvog trimestra. Moze biti povezano i sa pojavom mučnine.

zdravlje zuba za vreme trudnoce

Trudnoća ne utiče na zube, ali problemi sa zubima mogu da utiču na trudnoću

Kao zaključak prethodno rečenog možemo još jednom naglasiti da samo stanje trudnoće ne utiče na probleme sa zubima. Zubi se kod trudnica neće sami od sebe kvariti i ispadati, a upala desni se neće sponatano javiti. Istina je da trudnoća može posredno biti odgovorna za probleme sa zubima zbog hormonskog disbalansa, ali za sve probleme postoji jednostavno rešenje: redovno i pravilno održavanje oralne higijene.

Sa druge strane, javljanje infekcija ili oboljenja poput paradontopatije mogu imati negativan uticaj na trudnoću ili bebu. Zabeleženo je da zbog oralnih problema može doći do preranog porođaja ili do premale težine novorođenčadi. Zbog toga je održavanje oralne higijene i poseta stomatologu bar dva puta tokom trudnoće veoma važno i oslikava odgovorno ponašanje trudnice.

Nevenka Stojanović, babica
Škola roditeljstva ,,Čarolija”

Pratite nas i na Instagramu!